Източна мъдрост

Разгледани книги

Намалена цена! Бушидо. Пътят на самурая Уголеми

Бушидо. Пътят на самурая

Продуктът вече не е наличен

Страници144
ИздателТруд
Корицимеки
Година2009
Езикбългарски
Формат13.00 / 20.00 / 1.00 cm
СъстояниеНОВА

Повече информация

Буквално Бушидо означава път на война. Всъщност Бушидо е неписан закон, който се практикува от т.нар. защитници на Япония - самураите - и съдържа правила за морала, войнската доблест, верността към господаря.

Бушидо се съдържа в "Хагакуре". "Хагакуре" е книга, съставена от разговорите между самурая Цунетомо Ямамото и неговия ученик Цурамото Таширо. Тези разговори били провеждани в продължение на седем години, през които двамата мъже живеели изолирано в планината. Въпреки забраната на Ямамото за разпространението им, записките на "Хагакуре" първоначално се преписвали тайно и се предават от човек на човек, а по-късно са издадени под формата на книга.
В тази книга Ямамото описва истинския войн. Според него "всеки самурай би трябвало да бъде свръхчовек", но "свръхчовекът, който разполага с огромна мощ и власт, не трябва да ги използва за лични облаги, а само в името и интереса на целия род".
Дори и в последния етап на Тихоокеанската война (1941 - 1945) бойните пилоти камикадзе - повечето от които студенти - често осмислят своя саможертвен акт, цитирайки откъси от книгата: "Открих същността на Бушидо: да загина!".
След капитулацията на Япония през 1945 г. книгата е "изгорена", защото е била приемана като идеологически военнопрестъпник.

30 други книги от същия раздел: