Дао Дзен Будизъм Йога

Разгледани книги

Усмивката на Буда Уголеми

Усмивката на Буда

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоЗахарий СтояновКорицимеки
Година2001Страници156
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~СъстояниеНОВА

Откъси от книгата...


Тази книга проследява отражението на будисткото учение в класическата корейска поезия, чиято история датира от началото на новата ера и продължава до XVII в. Будизмът прониква в Корея още през III-IV в. и се провъзгласява за национална религия в държавите Когурьо, Пекче, Шила, а сетне и в Корьо. Векове наред той оказва значително по своите мащаби и дълбочина влияние върху политическия, социалния, културния и духовния живот на корейците. Даже когато в края на XIV в. бива сменен официално от конфуцианството, за немалко корейски държави мъже, учени и литератори будизмът остава единствената възможност да се приобщят към съкровеното знание, да усетят връзката между Аз-а и Вселената.

Дървото бодхи е задължителен атрибут на всички Буди от всички епохи и от всички светове. Твърди се дори, че постигането на състоянието Бодхи, сиреч на духовното просветление, е възмоукно само близо до това дърво.
Пътят към просветлението е труден и дълъг. Има хиляди различни начини той да бъде извървян и да бъде постигната крайната цел. При всички положения обаче трябВа да бъде изпълнено едно условие: адептът трябва да овладее Учението. Будистите казват: Буда е навсякъде и във всичко. И най-вече Буда е в словото.

25 други книги от същия раздел: