Източна мъдрост

Разгледани книги

Силата на будизма Уголеми

Силата на будизма

18,00 лв

Страници220
ИздателМириам
Корицимеки
Година1998
Езикбългарски
Форматсреден
СъстояниеНОВА

Повече информация

Как да живеем по-добре в днешния свят

В епоха на разруха ли живеем! Всяка надежда ли е изгубена? Или живеем, без да подозираме, в епоха на добродетели, на взаимопомощ, на по-добро съблюдаване на Светите писания? В благоприятна епоха? Кое от тези две схващания да изберем? - пита Жан-Клод Кариер.
- Без колебание второто - отговаря Далай Лама.

С тази изненадваща размяна на реплики започват диалозите между Негово Светейшество Тензин Гятцо, четиринадесетият Далай Лама, и Жан-Клод Кариер в манастирите на Дхарамсала. Далай Лама разяснява своето схващане за света: по-скоро съзидателно отколкото апокалиптично изпълнено с дълбочина разбиране за циклите на живота рядка за една религия способност да не се осланя на свещените текстове и догми, а напротив, да изработва в движение философия, която дава възможност посредством ума да се долови Вселената в постоянно движение. С въпросите, които задава на Далай Лама, Жан-Клод Кариер - самият той близък до източната култура - разкрива пред нас ясно и в тънкости необикновената духовна мощ на будистката философия и на нейния изразител.

"Едно нещо не може да бъде поставено под съмнение: способността ни да прозрем в себе си. Тя се нарича праджня. Можем да отречем всичко, освен възможността да бъдем по-добри."

30 други книги от същия раздел: