Други

Разгледани книги

Намалена цена! 100 партии на Юрий Бендерев Уголеми

100 партии на Юрий Бендерев

Продуктът вече не е наличен

Страници168
ИздателМедицина и физкултура
Корицимеки
Година1977
Езикбългарски
Състояниеотлично!
Забележкабез забележки

Повече информация

В тази книга са събрани част от запазените шахматни партии на преждевременно починалия талантливнаш шахматист и национален състезател инженер Юрий Александров Бендерев. Шестдесет от тях са дадени с коментар, а останалите допълват шахматния образ на Бендерев.
Това е пръв опит за създаване на шахматен портрет на наш шахматист. Една изключително трудна, сложна и многоотговорна задача. Да се пише за Бендерев, за човека който отдаде целият си живот за популяризирането на шахмата, при това без да го познаваш, не е леко.
Написването на тази книга стана възможно благодарение на голямата помощ, която ми оказаха близките и познатите на Бендерев, както и съюзният треньор м.с. по шахмат Павел Иванов, на когото изказвам моята най-сърдечна благодарност.
На другаря Иванов дължа и подбора на известна част от партиите. Коментарът на по-голяма част от партиите е направен по-подробно в дебютния стадии, където са използувани мисли и бележки на самия Бендерев, както и на негови съвременници.
Юрий Бендерев е отдал близо три години за развитието и популяризирането на шахмата в гр. Перник,където работи и като минен инженер. В знак на признателност и по поръчение на окръжната шахматна секция написах тази книга.
Изказвам гореща благодарност и на другарите Андрей Малчев, Нръстю Димитров, Александър Кипров иНикола Бахаров, оказали ми помощ при подготовкатана материала.

30 други книги от същия раздел: