Други

Разгледани книги

Великани на животинския свят Уголеми

Великани на животинския свят

12,00 лв

Страници199
ИздателНаука и изкуство
Корицитвърди
Година1986
Езикбългарски
Формат175/225/0 мм
Състояниемн. добро към отлично

Повече информация

Огромен е броят на животинските организми, които живеят понастоящем върху нашата планета. Днес на зоолозите са познати около 1,5 милиона видове животни, а колко още са неизвестни, това никой не може точно да каже.
Над 7/10 от повърхността на Земята е покрита от Световния океан, но там живеят само около 150000 вида животни — т.е. приблизително 1/10 от всички познати видове. Останалите 9/10 са разпространени по сушата и в сладките води. От тях повече от 2/3 са насекоми.
Огромно е разнообразието на животинските видове. Те имат не само най-различно устройство, форма и багри, но и различна големина. Едни от тях са микроскопични, други са по-големи, а има и същински исполини.
Най-едрите животни на нашата планета са някои видове китове. Пръв между тях е синият кит, най-голямото животно, което е съществувало някога на Земята. Сушата и сладките води имат също своите великани, макар че по големина те не могат да се сравняват с китовете.
Някои страни от биологията на най-едрите животни са все още малко познати. Различни изследвания, проведени през последните две-три десетилетия, разкриха нови, понякога даже изненадващи факти, които измениха някои по-раншни наши представи за начина на живот, поведението и взаимоотношенията на различни видове животни. Това се отнася най-вече за някои сухоземни бозайници (предимно африкански видове), но също така и за известни едри морски и сладководни животни.

30 други книги от същия раздел: