Романи Повести Новели

Разгледани книги

Рудниците на цар Соломон. Алън Куотърмейн Уголеми

Рудниците на цар Соломон. Алън Куотърмейн

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоОтечество Корицитвърди
Година1984Страници353
ЕзикбългарскиФорматголям
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


"Рудниците на Цар Соломон" разказва за това как Алън Куотърмейн, забележителен ловец и водач в Африка, е нает от сър Хенри Къртис и капитан Джон Гууд за издирването на изчезналия брат на сър Хенри - Невил. Куотърмейн е известен и уважаван в Натал, заради което е и нает. Случайно той узнава, че Невил е търсил легендарните диамантени мини на цар Соломон, и сър Хенри Къртис знае (или има поне груба представа, от стара карта) къде се намират мините. Куотърмейн се съгласява да придружи Къртис и Гууд в тяхното пътуване, по-скоро от скука, отколкото заради парите, които му предлагат. Те наемат група слуги, един от които - Умбопа - има великолепни бойни качества и е изключително силен.

След дълго, изпълнено със страдания пътешествие групата достига Какуаналанд - царството, където се намират мините. Но откриват че тази страна се управлява от Туала, жесток диктатор, който е подпомаган от вещицата Гагул (описанието и е наистина ужасяващо). Куотърмейн открива, че Умбопа е фактически Игноси, синът на законния син на бившия цар на Какуаналанд, убит от бащата на Туала. Игноси, подпомаган от белите авантюристи, вдига въстание против Туала и след жестока кървава битка те побеждават. Гагул, която оцелява в битката, се съгласява да заведе Куотърмейн, Къртис и Гууд до Мините. Тя им поставя капан, убивайки себе си и местно момиче, което се е влюбило в Гууд, но Куотърмейн, Къртис и Гууд успяват да се спасят с натъпкани джобове, пълни с диаманти. Групата се завръща в цивилизацията, а Игноси се заклева, че ще затвори Какуаналанд след тях.

В "Алън Куотърмейн" познатото трио отново се събира и се връща в Африка. Синът на Алън - Хари умира и Куолтърмейн е отвратен и наранен от Англия и цивилизацията и иска да се върне в дивите страни. По това време той пътешествал във вътрешността на Африка в търсенето на най-вероятно митична раса от бели туземци. Той е съпровождан от своя стар приятел, войн от племето зулу Умслопогаас. Четворката пътешества в дебрите на Африка. След труден, но кратък преход и бой с 250 войни от племето масаи и оцеляване в малка лодка, отнесена в подземна вулканична река, те откриват Зу-вендис, цивилизация от бели африканци, управлявани от две кралици. Едната, Нилепта, е добра. Другата, Сорайс, е... тя не добра. Но и Сорайс, и Нилепта се влюбват в Къртис, който е висок, едър блондин от викингски тип. Къртис се влюбва в Нилепта. Отхвърлена и изпаднала в ярост, Сорайс обявява война. Гражданската война е кратка, но кървава, с огромни сблъсъци между двете армии на кралиците. След като армията на Нилепта побеждава, Куотърмейн научава, че е изпратен убиец, който да я убие. Куотърмейн и Умслопогаас се отправят на бърз преход - около 100 мили за 9 часа (!), и откриват кралицата малко преди идването на убиеца. В една от най-величествените битки в цялата литература, Умслопогаас удържа стълбището водещо към покоите на кралицата против петдесет души, избивайки ги всички, но е смъртоносно ранен. Куотърмейн, който също е промушен макар и по-леко в сражението между армиите на кралиците, надживява Умслопогаас само месец.

Част от хронологията на това, което никога не се е случвало:

1817 - Алан Куотърмейн, един от най-великите ловци на всички времена, е роден в Англия.
1872 - Куотърмейн издирва легендарната Бяла Вещица, известна още като Айша. Това е описано в роман Тя и Алън [She And Alla]. Айша се появява също в Дъщерята на мъдростта [Wisdom's Daughter], Тя [She], Айша: Завръщането на Тя [Ayesha: The Return of She], и Отмъщението на Тя [The Vengeance of She].
1880 - Приключеният на Куотърмейн, описани романа Рудниците на цар Соломон [King Solomon's Mines].
1886 - Приключеният на ловеца в романа Алан Куотърмейн [Allan Quatermain], в който той умира на 69 години.

30 други книги от същия раздел: