Приключенски

Разгледани книги

Остров Тамбукту Уголеми

Остров Тамбукту

7,00 лв

Повече информация

ИздателствоБългарски писател Корицимеки
Година1985Страници460
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниедобро

Откъси от книгата...


Действието на романа се развива на измисления остров Тамбукту по време на Втората световна война. Главният герой - младият българин Антон, бягайки от политическите преследвания в България, е принуден да емигрира в Египет. Тук той се наема на работа при английския плантатор м-р Смит, който има плантация на Кокосовите острови.

По време на пътуването към островите яхтата на плантатора претърпява корабокрушение и Антон и няколко от спътниците му попадат на неизвестен остров, чиито жители нямат досег с цивилизацията. Белите хора са подложени на множество опасности, но Антон съумява да се спаси от заловилото го племе, и постепенно установява дружески отношения с обитателите на острова. Той съумява да спечели приятелството на племенните вождове Лахо и Боамбо, но негов смъртен враг е племенният жрец Арики, който се допитва за всичко до "белите листа", които се оказват оцелелия дневник на Фернандо Магелан. Той е оставен на острова от моряци от неговата експедиция, които случайно откриват острова.

Междувременно на остров Тамбукту дебаркират японски войски, а по късно и американски. Антон се опитва да намери разумен компромис между белите завоеватели и местните жители, но това е невъзможно. Антон и неговите другари по съдба - плантатора Смит и капитан Стърн, напускат острова на борда на американския кораб „Линкълн“, а зад тях остава острова, озарен от пажарите, причинени от американските снаряди.

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: