Хумор Сатира

Разгледани книги

Намалена цена! Англо-саксонски нрави Уголеми

Англо-саксонски нрави

6,30 лв

-10%

7,00 лв

Страници480
ИздателХристо Г. Данов
Корицитвърди
Година1986
Езикбългарски
Форматсреден
Състояниеотлично!
Забележкалеки забележки по обложката

Повече информация

КОМИЧНИТЕ И ТРАГИЧНИ „НРАВИ“ НА АНГЪС УИЛСЪН

Известният английски писател и професор по литература Ангъс Уилсън е роден през 1913 година, но издава първия си роман — „Бучиниш и след това“ (1952 г.) — едва когато е на четиридесетгодишна възраст, макар че придобива популярност още в първите години след войната с новели-етиката си. Днес Ангъс Уилсън е считан за един от най-значителните белетристи на следвоенна Англия, изградил репутацията си с творби, като „Средната възраст на мисис Елиът“, „Старецът в зоологическата градина“, „Англосаксонски нрави“ и др. Верен на традициите на реалистичната проза от миналия век, с епическите си произведения и със сборниците къса проза той трайно влага своя принос наред с творци от своето и по-младото поколение за едно пълно-кръвно развитие на реалистичния роман с присъщ широк обхват и наситеност на фабулата.

На Ангъс Уилсън, разбира се, не му са чужди търсенията на една по-модерна романова форма, при която ограничеността на сюжетното действие сполучливо е заместена с по-голям динамизъм в диалога и преплитане на временните пластове. Така той създава сложна система от отношения между героите, в която те психологически мотивирано се саморазкриват като социални типове и индивидуални характери.

Такъв е цялостният подход, такава е системата на отношенията и в публикувания през 1956 година роман „Англосаксонски нрави“, третиращ живота на английското общество през петдесетте години на нашия век. Макар панорамата от социални типове тук да е твърде богата, романът не представя всеобхватен портрет на английското общество от периода, но силата — и дори актуалността — на внушенията произтича от разкриването на механизмите, които дават облик на съвременна капиталистическа Англия.

30 други книги от същия раздел: