Туризъм Пътеводители

Разгледани книги

Намалена цена! Българските върхове по картата на света Уголеми

Българските върхове по картата на света

14,40 лв

-10%

16,00 лв

Страници272
ИздателВакон
Корицимеки
Година2016
Езикбългарски
Форматсреден
СъстояниеНОВА

Повече информация

Пътешествия и приключения.

Далеч, сред безбрежните висини на Памир в Централна Азия гордо се издигат върховете България и Шипка. През 1968 г. за първи път в историята на българския алпинизъм два безименни върха отвъд пределите на родината ни са назовани с български имена. Така стъпка по стъпка, по тесни и назъбени снежни ръбове алпинистите ни си проправят път към все по-неопитомени хоризонти и започват неуморно да пренаписват световната карта.

Докосвалите се до върхове на няколко континента доц. Сандю Бешев и Дойчин Боянов създават първата хроника на българските премиерни изкачвания в планините по света. Авторите представят експедиции, в които са били преки участници, премиери, осъществени от техни български колеги, както и върхове, изкачени от чуждестранни алпинисти, но получили български имена. От връх Пловдив в Памиро-Алай, през връх България в Перу, до планинската верига Тангра на о. Ливингстън в Антарктида. Поместените в тази книга разкази ще ви пренесат на непристъпни географски ширини, ще ви срещнат с непознати култури и ще ви качат на някога недокоснатите, сега български върхове.

Една безценна хроника на планинарското движение у нас, с която древният откривателски повик в жилите ви ще се събуди по-силен от всякога.

Доц. Сандю Бешев завършва ВИФ "Георги Димитров" (дн. НСА) със специалност "Туризъм и алпинизъм". Заслужил майстор на спорта от 1964 г. През август 1969 г. участва в първата българска експедиция, изкачила седемхилядник. От 1976 г. е доктор на физкултурните науки, а през 1979 г. става доцент. Дългогодишен преподавател в катедра "Физическо възпитание и спорт" към Аграрния университет в Пловдив. Автор е на над 15 книги, десетки научни трудове и стотици статии. Изкачил е над 500 върха в Европа, Азия и Южна Америка сред тях са и 15 премиерни изкачвания. Днес доц. Бешев продължава активно да се занимава с туризъм и преподавателска дейност.

Дойчин Боянов завършва Националната спортна академия със специалност "Туризъм - Алпинизъм". От 2011 г. е преподавател в катедра "Туризъм, алпинизъм и ориентиране" в НСА, където защитава докторска дисертация. Успехите му като алпинист включват изкачването на осемхилядниците Еверест, Нанга Парбат и Хидън Пик без употребата на кислород, както и редица стенни изкачвания по отвесите на Ел Капитан и Рострум в Калифорния, САЩ, Пиц Бадиле, Мармолада, Сасолунго и Села в Алпите, вр. Алпамайо в Перу, вр. Денали в Аляска и др. Автор на множество премиерни маршрути за катерене в българските планини. Участник е в премиерни изкачвания на петхилядниците Левски и Сивата кула в Каракорум, Пакистан, както и на Големия иглен връх и вр. София на о. Ливингстън. Участник в две антарктически експедиции, а от 2015 г. е член на Българския антарктически институт.

Съдържание
Предговор от Кирил Досков
Предговор от авторите
Първите - Сандю Бешев
Памир
Армейските алпинисти поставят началото
Високопланинският възел Матча
Дългият път към голямата планина
В сърцето на Памиро-Алай
Трудни дни
Първото знаме на кота 5111 m.
Още един връх с българско име
На връх Пловдив
На гости на кмета на град Исфара
Монголия
По върховете на Монголия
Първа национална експедиция в Монголия
Втора национална експедиция в Монголия
Монголия - далечна и близка
Кавказ
Архиз
Следи от историята
Алпинистите идват в Архиз
Да помнят върховете
На път
Нови български имена на върхове
На връх Пещера по нов маршрут
Връх Панагюрище
Пръст от България на 3226 m.
Там горе остана още един непокорен връх
Връх България в Кавказ
Връх Пазарджик
Връх Велинград
Премиера в Софийския хребет
Нова година - нов връх!
На връх Батак
Перу
Връх България и в Перу
Радостна вест от Андите
Към нови хоризонти - Дойчин Боянов
Планините не се интересуват от нас, ние се интересуваме от тях
Пакистан
Каракорум, Северен Кашмир - Пакистан
Долината Хане, веригата Машербрум, Каракорум
Проучвателна експедиция 2011 г
Втора българска експедиция "Хане 2012"
Сивата кула
Антарктика
Остров Ливингстън
Планината Тангра
XXIII Антрактическа експедиция
Справка за българските премиерни изкачвания в планините по света
Върхове
Катерачни маршрути
Библиография

20 други книги от същия раздел: