Туризъм Пътеводители

Разгледани книги

По писти и шосета Уголеми

По писти и шосета

16,00 лв

Повече информация

ИздателствоМедицина и фузкултура Корицитвърди
Година1976Страници140
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниемн. добро

Откъси от книгата...


Да се напише всичко за българското колоездене, което се заражда още в първите години след освобождението ни от османско иго, е голяма и трудно изпълнима задача. Източниците са съвсем оскъдни. През 1912 година при пожар в колодрума изгоряла цялата архива на Българския колоездачен съюз. По-късно не се систематизират многобройните прояви на съюза. Липсва документация и в българската федерация по колоездене.

Моята цел не беше да напиша история на българския колоездачен спорт. Но този спорт, който години е бил най-популярен у нас, който е бил любим на българската младеж, заслужава повече уважение! Опитах се да възстановя по-вначимите и ярки моменти от неговата история.

Трудна и многогодишна беше моята работа по издирването и възстановяването на тези моменти. Срещнах се с много от участниците в най-големите колоездачни състезания у нас и в чуж&ина. Спомените за повечето от тяху вече в напреднала възраст, са избледнели. Но всички с готовност се отзоваха на моята покана. Изказвам благодарност на Илия Кубадънов, Ал. Николов, Н. Ненов, П- Георгиев, Г. Велинов, Ал. Бичев, Цв. Георгиев, К- Джамбазов, Р. Митов, П. Буранов, В. Ставрев, д-р М. Банков, 3. Ташев, Пенчо Петров, Н. Пецов, Г. Герданов и много други, които ми оказаха съдействие при написването на книгата.

Може би съм пропуснал някои важни моменти, но нека ми простят живите участници. Ще бъда доволен все пак, ако съм успял да опиша по-голямото и по-значимото в дългогодишната история на българския колоездачен спорт. Към това именно се стремях.
Авторът

20 други книги от същия раздел: