Трилъри

Разгледани книги

Чужденците

10,00 лв

Повече информация

ИздателствоОбсидиан Корицимеки
Година2012Страници414
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBNСъстояниеизползвана - мн. добро

Откъси от книгата...


Две години по-рано, Вашингтон, окръг Колумбия
– В Люксембург ли?
– Да.
– Люксембург?
– Именно.
Отначало Катрин не знаеше как да реагира и реши да сеправи на невежа, за да печели време.
– И къде се намира тоя Люксембург? – Още докато задаваше въпроса си, се разкая за избраната тактика.
– В Западна Европа.
– Искаш да кажеш, в Германия? – Тя извърна очи отДекстър, засрамена от капана, в който се бе набутала сама.– Или в Швейцария?
Декстър я изгледа с празен поглед, тя забеляза усилието,с което се възпря да каже нещо нетактично.
– Люксембург е държава – отвърна накрая той. – Великохерцогство. – Сякаш последната подробност решаваше въпроса.
– Велико херцогство.
Той кимна.
– Ти шегуваш ли се?
– Единственото велико херцогство на света.
Катрин не отговори.
– Граничи с Франция, Белгия и Германия – продължи Декстър, без някой да му е искал обяснение. – Които го заобикалят.
– Не – поклати глава тя. – Не може да бъде. Сигурно имаш предвид... и аз не знам... Елзас? Или Лотарингия? Да, сигурно това имаш предвид. Елзас и Лотарингия.
– Това са части от Франция. Докато Люксембург си е отделна... хм, нация.
– И защо е велико херцогство?
– Защото се управлява от велик херцог.
Тя насочи вниманието си към дъската за рязане с полунакълцаната глава лук, положена върху извития барплот. Тойзаплашваше да се отдели окончателно от шкафа, върху който беше монтиран, сякаш направляван от някаква скрита първична сила – вода, гравитация или и двете заедно, – с което кухнята им от приемливо мърлява щеше да стане неприемливо скапана, нехигиенична и направо опасна. Накрая щяхада се видят принудени да я ремонтират изцяло, а подобно начинание – дори да се изключеха всякакви технически излишества и естетически прищевки, щеше да им струва около четирийсет хиляди долара, каквито в момента нямаха.
Преди около два месеца Декстър беше фиксирал барплота с две стяги, за да не се плъзга насам-натам. В резултат на тази временна мярка Катрин веднъж бе счупила винена чаша, която по невнимание бе чукнала в едното от менгеметата, и веднъж се бе порязала дълбоко с ножа за зеленчуци, след като лакътят ? се бе ударил в другото менгеме. Тогава тя бе притиснала раната с мократа кърпа за чинии, но кръвта ? продължаваше да капе по мръсната изтривалка на пода, описвайки в нея същите фигури като при онзи случай в „Уолдорф“, когато трябваше да извърне поглед встрани, но не го направи.
– И какво е това „велик херцог“? – Тя избърса сълзите от лука с опакото на ръката си.
– Човек, който управлява велико херцогство.
– Измисляш си.
– Не е вярно!На лицето му се изписа тънка усмивчица, сякаш наистина се задяваше с нея. Едва ли, каза си тя, беше прекалено тънка, по-скоро се преструваше, че се шегува, докато вътрешно беше напълно сериозен. Този път тънката му усмивчица беше имитация.
– Е, добре – каза тя. – Да речем, че ти вярвам. Защо ни е притрябвало да се местим в Люксембург?
– За да изкарваме много пари и да обиколим Европа. –Този път усмивката му беше истинска. – Както винаги сме си мечтали. – Погледът му беше открит, поглед на човек,който няма тайни и дори не допуска, че други могат да имат.
Катрин ценеше повече от всичко друго това качество на съпруга си.
– Ще изкарваш много пари? В Люксембург?
– Да.
– Как?
– При тях имало недостиг на красиви мъже. Така че ще ми плащат чували с пари, просто защото изглеждам страхотно и съм секси.
Това беше дежурната им шегичка от поне десет години насам. Декстър не беше нито кой знае колко красив, нито особено секси. Беше типичен компютърджия – висок, слаб, непохватен. Не че беше грозен, просто чертите му бяха съвсем обикновени – невзрачна комбинация от пя-съчноруса коса, изпъкнали скули, издадена брадичка икестеняви очи. С една по-хубава прическа, с малко тренировки пред огледалото и евентуално доза психотерапия бимогъл да мине и за мъжествен. Но като цяло Декстър излъчваше искреност и проницателен ум, а не мъжествености сексапил.

30 други книги от същия раздел: