Световни религии

Разгледани книги

Намалена цена! Забранените евангелия. Евангелие от Юда Уголеми

Забранените евангелия. Евангелие от Юда

Продуктът вече не е наличен

Страници80
ИздателГуторанов и Син
Корицимеки
Година2006
Форматумален
СъстояниеНОВА

Повече информация

Откъси от книгата...


“Евангелие от Юда” представлява папирусен ръкопис от 26 страници, написан на коптски диалект от II - IV век. Той е част от един кодекс, наречен Чакос, съдържащ още два апокрифни текста: “Писмо от Петър до Филип” и “Първи апокалипсис на Яков”, които се намират също сред ръкописите от Наг Хамади. Кодексът е открит през 1978 г. в пясъците на египетската пустиня близо до Ел Миня.

Евангелието е било съставено в първата половина на II век и на практика е коптски превод от още по-стар гръцки текст, писан вероятно между 130 и 180 г.
Св. Иреней, епископ на Лион и наследник на св. Плотен, го споменава в края на II век в труда си “Против ересите”. Евангелието е причислено към гностичната секта на каините (последователи на Каин) и е определено като апокриф. Иреней пише за тази секта: „Те твърдят, че Юда предателят е бил напълно наясно с тези неща и понеже е познавал истината както никой друг, е изпълнил тайнството на предателството. От това те са съчинили една лъжлива история, която се нарича „Евангелие от Юда"."

Ръкописът е прибран за повече от 16 години в един сейф на Сити банк в Лонг Айлънд, близо до Ню Йорк, вследствие на което почти напълно се разпада. През 2001 г. Марио Роберти, директор на швейцарската фондация за древно изкуство Месенас, успява да го купи. Ръкописът е предаден на изследователски екип под ръководството на проф. Родолф Касер, коптолог в Женевския университет, който успява да го реставрира частично, превежда го и го подлага на различни тестове за автентичност, между които датировка с въглерод 14 и анализ на мастилото.

Текстът на евангелието представя необичайна интерпретация на предателството на Исус, извършено от Юда. Издавайки Исус, Юда се оказва единственият сред учениците му, разбрал неговото послание. Любимецът на Исус трябвало да изпълни най-трудната мисия: да го предаде на римляните. Постъпвайки така, той се подчинил на молбата на Спасителя, като му позволил да извърши върховното жертвоприношение за изкупление на човечеството.

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: