Себе си познай Духовни учения

Разгледани книги

Карлос Кастанеда, Учението на Дон Хуан и вярата на Светите Мъченици Киприян и Юстина Уголеми

Карлос Кастанеда, Учението на Дон Хуан и вярата на Светите Мъченици Киприян и Юстина

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

Издателство  Корици меки
Година 1996Страници 63
Език българскиФормат среден
ISBN  Състояние добро

 

 Откъси от книгата... 

Обгърналият се в тайнственост антрополог Карлос Кастансда с роден през 1931 година в католическо семейство. Както твърди самият той по-голямата част от детството си е прекарал в Буенос Айрсс, Аржентина.

През 1960 година, по време на следването си в университета на Лос Анджелис (Калифорния), пожелал да научи нещо повече за лечебните растения, използвани от индианците. Решаваща за него била срещата му с дон Хуан Матус - индианец от племето яки.

Това станало на една автогара в пограничен град в Аризона, където ги запознал приятел на Кастанеда. Сред познатите си лон Хуан бил известен като брухо или йерберо, т. е. като лечител, знахар, магьосник. Роден е през 1891 година в югозападно Мексико, по думите му също в семейство на католици. През 1900 година племето му било заточено от мексиканското правителство в централната част на страната. Почти целия си живот прекарал в родината си, без да я напуска. В процеса на общуването му с дон Хуан интересите на Кастанеда се пренасочили. Любопитството му се превърнало в чиракуване.

Първите си наставления получил през юни 1961 година. Отначало чиракувал в Аризона, където и живеел тогава. По-късно започнал да се среща с дон Хуан за по няколко дни в град Сонора (Мексико). Неговото обучение продължило до 1965 година, когато се отказал, за да започне отново през 1968 година. Тъй че чиракуването му се дели на два периода: от 1961 година до 1965 година и от 1968 година до смъргта на дон Хуан.

По време на разговорите им Кастанеда си водил бележки, които след това систематизирал. Той разделил данните на групи от сродни идеи, като ги подредил по важност според субективното им значение и ги класифицирал по следния начин:
1. Употреба на халюциногенни растения.
2. Процедури и формули, използвани в магьосничеството.
3. Придобиване и манипулиране на предмети на силата.
4. Използване на лечебни растения, песни и легенди.
Впоследствие започнал да ги издава като книги: `Учението на дон Хуан`, `Една отделна реалност`, `Пътуване към Икстлан`, ...

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: