Романи Повести Новели

Разгледани книги

Мъртвите сибирски полета Уголеми

Мъртвите сибирски полета

6,00 лв

Повече информация

ИздателствоПламък Корицимеки
Година1991Страници730
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


ЛЮБОВНИЦАТА НА МЛАДИЯ КНЯЗ
Празнуваше се по руския календар 1860 година. Повечето от величествените дворци, които се издигаха на бреговете на Нева, бяха притежание на царското руско семейство. Тази нощ те бляскаво светеха. Отраженията от многобройните лампи и свещници се провираха през големите прозорци на улицата и се смесваха в неописуема гледка с кристалната лъскавина на смразения лед на реката.

От навесените вечерни облаци, обвили столицата на могъщия цар, непрекъснато валеше сняг той застла земята и покривите на грамадните къщи, издигнати от двете страни на главната пегербургска улица. Петербург е потънал в сняг. Картината е очарователна, тя неволно унася и кара да я наблюдаваш жадно — и това срещу Нова година, когато навсякъде е пълно с хора. Където и да погледнеш, виждаш засмени лица и ясни погледи. И най бедните са се пременили и всеки се промъква през навалицата, за да отиде час по-скоро в топлата стая при врящия вече самовар. Наредени една до друга в средата на широките улици, шейните се надпреварваха. Кристалният глас на малките звънчета, окачени на конете, отекваше далеч в хубавата нощ.
В православна Русия всеки нетърпеливо очаква осъмването на Новата година, за да дочака с нея нов живот, нови надежди, нови радости. ...

30 други книги от същия раздел: