Проза

Разгледани книги

Намалена цена! Доктор Живаго Уголеми

Доктор Живаго

10,53 лв

-10%

11,70 лв

Повече информация

Издателство Интерпринт Корици меки
Година 1989Страници 439
Език българскиФормат среден
ISBN ~Състояние използвана - добро

 

Откъси от книгата...


„Доктор Живаго" е роман за „живота и смъртта, за битието човешко, разгледано обаче в известна историческа рамка. В него революцията не е представена като събитие приятно и сладко... Моят герой, Юрий Андреевич Живаго, лекар, човек мислещ и търсещ надарен с творчески заложби, умира през 1923 година. След смъртта му остават записки и сред различните книжа — написаните на младини стихотворения... които като цяло представляват и последната заключителна част на романа" — бе споделил за своето произведение Борис Пастернак.

Резюме: Пред нас е своеобразната автобиография на самия Пастернак — автобиография, в която най-неочаквано липсват каквито и да било външни факти, съвпадаши с реалния живот на автора. Централният образ в романа, доктор Юрий Андреевич Живаго, възприеман в рамките на привичните ни изисквания, изглежла безцветен и неизразителен, а стихотворенията му, приложени към произведението — неоправдана добавка, която като че ли е ни в клин, ни в ръкав и стои изкуствено.

И все пак се усеща, че авторът (Пастернак) пише за себе си, но като за другиго, и си измисля живот, в който би могъл да се представи на читателя, максимално разкривайки вътрешния си свят. Реалната биография на Пастернак не му дава възможност да изрази откровено цялата тежест на положението му межлу двата лагера по време на революцията — така както превъзхолно го е показал в сцената на битката между партизаните и белите, навремето публикувана в съветския печат („Новьш мир", бр, 11/1958 г.). Все пак той, тоест героят на творбата локтор Живаго, като лекар е юрилически неутрално лице, но въпреки всичко е въвлечен в сражението на страната на червените, Той ранява и дори, струва му се, убива елин от юношите гимназисти, а слел това намира и у него, и у убития партизанин един и съши псалм 90, носен като талисман — смятало се е, че той може ла предпазва от гибел.

Съдържание:
Първа книга
о Първа част, БЪРЗИЯТ ВЛАК В ПЕТ
о Втора част. МОМИЧЕ ОТ ДРУГА СРЕДА
о Трета част, ЕЛХАТА У СВЕНТИЦКИ
о Четвърта част, НАЗРЕЛИТЕ НЕОБХОДИМОСТИ
о Пета част, СБОГУВАНЕ СЪС СТАРОТО
о Шеста част, МОСКОВСКИЯТ ПРЕСТОЙ
о Седма част. НА ПЪТ
Втора книга
о Осма част. ПРИСТИГАНЕТО
о Девета част. ВАРИКИНО
о Десета част. НА ГОЛЕМИЯ ПЪТ
о Елиналесета част, ГОРСКОТО войнство
о Дваналесета част, СЛАДКА ОФИКА
о Триналесета част, СРЕЩУ КЪЩАТА С ФИГУРИТЕ
о Четириналесета част, ОТНОВО ВЪВ ВАРИКИНО
о Петналесета чест, ЗАВЪРШЕК
о Шестналесета част, ЕПИЛОГ
о Селемналесета част. СТИХОТВОРЕНИЯ НА ЮРИЙ ЖИВАГО

30 други книги от същия раздел: