Проза

Разгледани книги

Русокосата Уголеми

Русокосата

4,50 лв

Повече информация

Издателство Народна младеж Корици твърди
Година 1962Страници 219
Език българскиФормат среден
ISBN ~Състояние използвана - добро

 

Откъси от книгата...


1.
Тази пролет лекарят предписа на Сьоси сироп, понеже е бледа, малокръвна. Сутрин трудно се пробужда. Баба и трябва по пет пъти да я вика, докато най-после вдигне глава от свитата на четири възглавница: когато спи, Сьоси силно прегръща и здраво стиска възглавницата. Тъй е свикнала.

Сутрин, когато стане, очите й винаги са подпухнали. Тогава е по-добре да не я закачат. Едва пристъпя, не вижда, не чува.
Лекарят уверява, че не е болна и че не бива да се безпокоят. Псичко се дължало на бързия и растеж и на това, че тя току-що е навършила четиринайсет години. II все пак баба й всяка сутрин се ужасява. Колко е мършава! Краката и ръцете и са като клечки. Ребрата й се броят. И е тъй злояда! Не се храни достатъчно. Дори и кафето, н него ще изпие насила.

— Като те гледат хората такава — кожа и кокали, те помислят, че те държим гладна — често повтаря баба й.
Сьоси мълчи. Какво ли ла и отговори? В такива случаи и се ще да плаче, да тропа с крак.
Паба й я упреква, че била слаба, с лошо настроение, че нямала апетит. Но какво да прави? Та тя повече от баба си би желала да понапълнее, да има белн и заоблени ръце като майка си, да бъде всякога весела, засмяна, но на, не може. Баба й вечно я упреква и повтаря това, което тя самата знае че е грозна и нещастна...

Пролет е. Дори и старата им четиристажна кооперация с олющена мазилка е разкрасена от слънчевите лъчи. Прозорците светнаха, блеснаха и тъмнозелените...

30 други книги от същия раздел: