Проза

Разгледани книги

Нова Орлета голишарчета Уголеми

Орлета голишарчета

4,00 лв

Повече информация

Издателство   Георги Бакалов Корици   меки
Година   1973 Страници   233
Език   български Формат   среден
ISBN   ~ Състояние   използвана - добро

 

Откъси от книгата...


Авторът на „Орлета-голишарчета" заедно с първите двама-трима партизани сам е изминал пътя на малката Тичанска чета до големия отряд. Той не е само описател на събитията, а боец, който и в своята документална повест защищава страстно позицията си на антифашист и комунист.

Всичко в книгата е истинско, героите й не са измислени и идеализирани, никой от тях ие меси над главата си ореол. Те са обикновени хора с цялата простота на мислите и постъпките си. Командирът на четата — Капитанът — с целия трагизъм на характера си е един от противоречивите и интересни образи в съвременната ни мемоаристика.

Непосредствеността и свежият език на автора ни увличат и потопяват в разказа за едно изстрадано време, повеждат ни по партизанските пътеки, в потайните скривалища, срещат ни с вярата и предаността на партизани и ятаци, както н с подлостта и низост-та на предателите, които получават и нашата заслужена присъда.

Второто поправено и допълнено издание на „Орлета-голишарчета" разкрива извисеност в художествения опит на автора, оказал несъмнено влияние върху достойнствата на книгата.

30 други книги от същия раздел: