Проза

Нова Намалена цена! Всички са смъртни Уголеми

Всички са смъртни

7,20 лв

-20%

9,00 лв

Страници402
ИздателНародна култура
Корицитвърди
Година1986
Езикбългарски
Форматсреден
Състояниеотлично!
Забележкалеки следи от протриване на обложката

Повече информация

Преводач: от френски Мария Георгиева

В романа на Симон дьо Бовоар Всички са смъртни, във фантастичен порядък, е промислена ситуацията на главния герой, който се ражда във века на Ренесанса – време на разцвет на всякаква черна и бяла магия.
Един ден незнаен чернокнижник му предлага да изпие създаден от него еликсир на безсмъртието, който ще го измени така, че никога да не умре. И ето, героят живее… Романът ни среща за първи път с него в една хотелска стая в средата на двадесети век, превърнат в безкрайно отегчена сянка на човек – същински зловещ кърлеж, подут от време, възпален от продължителност, като започва да ни връща назад през всички вече преживени епохи на неговия неумиращ живот.

От една страна, по този начин повествованието ни въвежда в духа на най-важните исторически възли на Новото време от друга обаче – и това е основната идея и основната цел на мисловния експеримент на френската екзистенциалистка – романът ни показва как в героя все повече и повече се сгъстява един уникален ужас. Той знае, знае, че безконечно ще “тече” във времето и още по-точно – ще “тече” с времето, и това “течене”, както самото време, никога няма да свърши.

Да, героят няма да умре – подир онази затънтена хотелска стая от двадесети век, него ще го срещнат и в двадесет и първи, и в двадесет и втори и в двадесет и трети век когато срещналите го в предишните отсечки на времето ще бъдат отдавна мъртви – той ще “тече” през времето, времето ще “изтича” през него, а той ще бъде жив … Жив ли? Не е ли всъщност точно обратното?

Не се ли носи именно той – героят, мъртъв през неизмеримото число години, защото е все по-отдалечен от живите, пътищата на които се пресичат с неговия, всъщност, жив труп – все по-мъртъв, колкото повече стават годините му и колкото по-кратки, мимолетни стават припламващите покрай него животи на живите. Всички са смъртни се нарича романът-експеримент на Симон дьо Бовоар: дори живеещият безкрайно в този свят, ако би могло да има такъв човек, също е смъртен. Неговият безконечен живот във времето е неговата смърт.
Калин Янакиев

30 други книги от същата категория: