Приключенски

Разгледани книги

Мартин Идън Уголеми

Мартин Идън

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоОтечество Корицимеки
Година1978Страници295
ЕзикбългарскиФорматголям
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


Живеещ в Оуклънд в началото на ХХ век, Мартин Идън се бори да се издигне над своите мизерни, пролетарски обстоятелства чрез интензивно и страстно самообучение, с надеждата да заеме място сред литературния елит. Основна движеща сила за него е любовта му към Рут Морз. Тъй като Мартин е груб, необразован моряк от низините на работническата класа а госпожица Морз е от буржоазно семейство, един евентуален съюз между тях би бил невъзможен докато той не постигне тяхното ниво на богатство и финес.

В продължение на две години, Идън обещава на Рут, че успехът ще дойде, но точно преди това да се случи, Рут губи своето търпение и разваля годежа им с писмо, казвайки, "ако само бяхте започнали някоя работа ... и се бяхте опитали да направите нещо за себе си". По времето, по което Итън спечелва благоразположението на издателите и на буржоазията, които дотогава са го отхвърляли, той вече се е озлобил срещу тях и е преситен от тежък труд и несподелената любов. Вместо да се наслаждава на успеха си, той се оттегля в тихо безразличие, прекъсвано само от размисли за фалшивата учтивост на буржоазното общество или за да дарява от своето богатство на своите приятели от работническата класа и на семейството си.

Романът завършва със самоубийството на Мартин Идън чрез удавяне, което е допринесло за това което изследователят Кларис Щарц нарича "биографичен мит", че самата смърт на Джек Лондон също е самоубийство.

Най-голямата дъщеря на Лондон Джоан коментира, че „като игнорираме трагичния край“ книгата се определя като „успешна история... която не само вдъхновява поколение от млади автори, а и много други, които нямат цел или усърдие, но все пак достигат целите си със борба“.

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: