Политология

Разгледани книги

Съвременността. Светът от 20-те до 90-те Уголеми

Съвременността. Светът от 20-те до 90-те

44,00 лв

Страници722
ИздателУИ "Св. Климент Охридски"
Корицимеки
Година1993
Езикбългарски
Форматголям
Състояниемн. добро към отлично

Повече информация

Пред вас е преработеното и допълнено издание на продължаващия да бъде национален бестселър в САЩ (продадени почти 200 000 екземпляра) за събитията, идеите и личностите от седемте десетилетия след края на Първата световна война. Първото издание на книгата излиза през 1983 г. и Ню-Йорк таймс я нарежда сред Най-добрите книги на годината. Това издание съдържа още една последна глава и текстът е преработен и актуализиран.

Съвременността - казва авторът - започва на 29 май 1919 г., когато фотография на слънчевата еклиптика потвърждават правилността на новата теория за Вселената - Теорията на относителността на Анщайн. По-нататък Пол Джонсън описва цялото влияние на фройдизма, основаването на първата марксистка държава, хаоса в „Стара Европа“, Аркадията на двадесетте години и новите сили в Китай и Япония. Тук са Кейнс, Кулидж, Франко, катастрофата на 29-та година, Великата депресия и Ню Диъл на Рузвелт. Описани са и последвалите войни - китайско-японската, въоръжените конфликти в Абисиния и Албания, Гражданската война в Испания, която се оказва прелюдия към огромния сблъсък на Втората световна война. Невероятните репресии и насилие на тоталитарните режими придават нови измерения на социалните и политическите проблеми, а в Германия, Русия и Китай виждаме ужасяващата страна на „социалното инженерство“.

Чърчил, Рузвелт, Хитлер, Сталин, Мао, Хирохито, Мусолини и Ганди са титаните на този период. Тук са тактиката, стратегията и дипломацията на веонновременния период разработването на ядрената енергия и използването й в Хирошима и Нагасаки краят на Втората световна война и суровата политическа реалност на последвалия неспокоен мир. Възходът на свръхсилите - Русия и Съединените щати появата на Третия свят планът Маршал и Студената война описани са Тито, Неру, Дьо Гол, Айзенхауер, Сукарно, Идън, Аденауер, Насър, Бен Гурион и Кастро. В книгата се разглежда икономическото възстановяване на Европа и Япония, екзистенциализмът, Суец, Алжир, Израел, новата Африка на Кениата, Иди Амин и апартейдът, радикализирането на Латинска Америка, годините на Кенеди, Джонсън и Виетнам, Никсън и Уотъргейт, годините на Рейгън, Горбачов и перестройката, Садам Хюсеин и войната в Залива. Тук са и Векът на Космоса, развитието на научното познание, демографическият взрив, религията на нашето време, световните икономически цикли, структурализмът, генното инженерство и социалната биология.

Проницателна, стимулираща, а често и противоречива, Съвременността съчетава в себе си факта, анекдота, инцидента и портрета в един голям широкомащабен анализ на това как се е появил съвременният век и накъде отива.

29 други книги от същия раздел: