Поезия

Разгледани книги

Елисавета Багряна - избрани преводи Уголеми

Елисавета Багряна - избрани преводи

15,40 лв

Повече информация

ИздателствоНародна култура Корицитвърди
Година1979Страници472
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


Паралелно със създаването на собствената си поезия Елисавета Багряна през целия си творчески живот превежда стихове от различни езици, епохи и стилове. Тази книга е подбор из нейното преводаческо дело за повече от половин век.

Интересното и ценното в това дело е фактът, може би единствен в нашата литература, че Багряна в повечето случаи превежда поезия от автори, които лично познава и с които е свързана в духовна близост. Така че преводите й могат да бъдат назовани в известен смисъл „авторизирани", без да е нарушен характерът на първообраза, а тъкмо напротив — той е бил жив пред погледа на преводачката, носещ диханието на автора.

Пътешествия из почти целия свят, срещи с едни от най-видните съвременни поети на планетата от различни поколения, приятелства, разговори, романтични увлечения — всичко това е било тръпният повод за Багряна да превежда чужда лирика.

Заслугата й се състои и в това, че Багряна за първи път е представила на български език такива поети като Марина Цветаева (1922), Раде Драйнац (1931), Морис Карем (1959), Рибейро Коуто (1961), Ейжен Вевернс (1975) и редица други.

30 други книги от същия раздел: