Научно-популярна

Разгледани книги

Животните също имат свой език Уголеми

Животните също имат свой език

3,60 лв

Повече информация

Издателство Земиздат Корици меки
Година 1980 Страници 266
Език български Формат умален
ISBN ~ Състояние използвана - мн. добро

Откъси от книгата...


Как животните изявяват желанията си, опасенията, радостта или гнева си — помежду си и спрямо хората? Какво значение трябва да дадем на тези викове, жестове и мимики? Какъв е този загадъчен зов от страна на женската пеперуда, който може да привлече мъжките от нейния вид, отдалечени на разстояние няколко километра? Каква роля може да изиграе внезапната съвсем слаба промяна в миризмата на звероукротителя пред неговите опитомени хищници?

Защо „диалектът" на враните от една област на света не се разбира от техните родственици в друга област? Как да схващаме звуко-подражанието на папагалите и другите „говорещи птици"? Как общуват птиците помежду си, когато живеят свободно сред природата? Дали смехът действително е присъщ само на човека? Защо шимпанзетата и горилите никога не са могли да произнесат нито една дума? Какви надежди имаме днес за общуване е тях?. .. Защо делфините изпитват инстинктивна симпатия към човека? Каква е психиката на „най-човеколюбивото" животно — кучето?

От танцовия „говор" на пчелите до най-новите опити с жестовия език на големите антропоиди Фернан Мери разгръща пред нас страница след страница една удивителна книга, описваща най-различните начини на общуване в животинския свят. Това е един оригинален „речник на животинските говори", речник на свят, в който не се нуждаят от думи в символичния смисъл на термина, за да се разбират помежду си, а също и за да разберат нас самите.

30 други книги от същия раздел: