Научно-популярна

Разгледани книги

Животните също имат свой език Уголеми

Животните също имат свой език

3,60 лв

Повече информация

ИздателствоЗемиздат Корицимеки
Година1980Страници266
ЕзикбългарскиФорматумален
ISBN~Състояниеизползвана - мн. добро

Откъси от книгата...


Как животните изявяват желанията си, опасенията, радостта или гнева си — помежду си и спрямо хората? Какво значение трябва да дадем на тези викове, жестове и мимики? Какъв е този загадъчен зов от страна на женската пеперуда, който може да привлече мъжките от нейния вид, отдалечени на разстояние няколко километра? Каква роля може да изиграе внезапната съвсем слаба промяна в миризмата на звероукротителя пред неговите опитомени хищници?

Защо „диалектът" на враните от една област на света не се разбира от техните родственици в друга област? Как да схващаме звуко-подражанието на папагалите и другите „говорещи птици"? Как общуват птиците помежду си, когато живеят свободно сред природата? Дали смехът действително е присъщ само на човека? Защо шимпанзетата и горилите никога не са могли да произнесат нито една дума? Какви надежди имаме днес за общуване е тях?. .. Защо делфините изпитват инстинктивна симпатия към човека? Каква е психиката на „най-човеколюбивото" животно — кучето?

От танцовия „говор" на пчелите до най-новите опити с жестовия език на големите антропоиди Фернан Мери разгръща пред нас страница след страница една удивителна книга, описваща най-различните начини на общуване в животинския свят. Това е един оригинален „речник на животинските говори", речник на свят, в който не се нуждаят от думи в символичния смисъл на термина, за да се разбират помежду си, а също и за да разберат нас самите.

30 други книги от същия раздел: