Научно-популярна

Разгледани книги

Пияната гора. Шепнещата земя Уголеми

Пияната гора. Шепнещата земя

7,00 лв

Повече информация

Издателство Земиздат Корицимеки
Година1979Страници343
Език българскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


Името Джералд Даръл е познато на българския читател. Той се смята за най-добрия автор-анималист в съвременната англосаксонска литература.
В "Пияната гора. Шепнещата земя" са описани експедициите му за събиране на живи животни в Южна Америка и по-точно в пампата на Аржентина и Парагвай, източните подстъпи на Андите и южното атлантическо крайбрежие. Описаните събития са последователни, така че има органична и хронологична връзка между двете книги. И този път Даръл не е изменил на характерния си стил, който неусетно ни увлича с приятния разказ, точните и находчиви описания на животни, хора и пейзажи, в които открива интересното и колоритното. Понякога ни разсмива с гротескните ситуации, в които е изпадал, с веселите моменти, макар че те са рядкост в упоритата и монотонно тежка работа по събирането и отглеждането на дивите животни.

ДЖЕРАЛД ДАРЪЛ
Роден с в Джамшедпур, Индия, през 1925 г. През 1928 г. неговото семейство се завръща в Англия, през 1933 г. се премества в Европа и най-после се установява на остров Корфу, където остава до 1939 г. През този период Джералд Даръл изучава задълбочено зоология и отглежда много диви местни животни в дома си като свои питомци. През 1945 г. той постъпва в Уипснейдскня зоопарк като стажант-уредиик. През 1947 г. финансира, организира и води своята първа експедиция за колекциониране на диви животни в Камерун. Тази експедиция бива последвана от втора през 1948 г. и трета през 1949 г., този път до Британска Гвиана. Организирал е експедиции до Парагвай, Аржентина п Сиера Леоне. През 1962 г. той и неговата жена посещават Нова Зеландия, Австралия и Малая, където нравят сериен телевизионен филм —„Двама в степта" — заедно с екип от филмовия отдел „Естествена история" на Би-Би-Си. През 1958 г. Джералд Даръл основава Джърсипската зоологическа градина, на която става директор, а през 1964 г. основава и Джърсийския тръст за опазване на диви животни.

30 други книги от същия раздел: