Мемоари Биографии Пътеписи

Разгледани книги

Нова Намалена цена! За кожата на едно ченге Уголеми

За кожата на едно ченге

13,94 лв

-7%

14,99 лв

Страници 288
Издател Unicart
Корици меки
Година 2015
Език български
Формат среден
Състояние мн. добро

Повече информация

Тази книга е мемоарна, но не засяга целия ми живот и дейност, а само битността ми на секретен сътрудник на 14-и отдел на Първо главно управление на Държавна сигурност и обхваща периода декември 1973- май 1990 г. При това може да се нарече и извороведско-историческа, тъй като ще публикувам всички документи, включени в досието ми, което получих от Комисията по досиетата. Съгласно Закона за досиетата в изложението ще скрия само имената на хората, с които съм работил и които са починали, а роднините им са заявили желание да не се споменават. Макар че за хората от гилдията, особено за по-възрастните, въпросните имена няма да бъдат никаква тайна.
А защо написах тази книга и публикувам досието си? Тя е отговор на най-често задавания ми въпрос - защо се съгласи да сътрудничиш? Отговорът е прост. Аз съм историк и винаги съм желал да бъда историк. Историята обаче (това се учи още в първи курс) се прави по документи. Само в Македония и отчасти в Румъния тя се съчинява. Съществува дори професионален израз: „Има документ - има история, няма документ - няма история.“
Какво означава документ? Всяко свидетелство, което дава информация за миналото. Документите се делят на два основни вида - писмени и археологически. С риск да обидя многобройните си приятели археолози ще кажа, че археологическите „източници“ или „извори“ (така се наричат понякога на професионален език документите) се смятат за второстепенни. Защото артефактите се тълкуват, а не разказват директно за събитията. Пример: следите от пожар в Плиска не означават, че Никифор превзема столицата ни в 811 г. Хрониките не съобщават името й в списъка на превзетите български градове от византийския император. Превзетият от Никифор „аул (крепост) на Крум“ бил на 3 дни преход от Карнобат. А от Карнобат до Плиска разстоянието е 150 км. Няма как пеша византийска армия с боеве да премине три била на Стара планина от Карнобат до Плиска. При нормални условия дневният преход на една армия в онази епоха е 22-25 км. Но археолозите и сега смятат, че следите от пожар в Плиска са доказателство за превземането на града. А следите може да са резултат на стихиен пожар, възникнал от битов инцидент - обърната печка, повредена камина и т.н.
Писмените извори също се делят на множество подвидове. Те са:
1. Наративни - хроники, истории - белетристични и поетични съчинения
2. Административни документи - укази, писма и т.н.

30 други книги от същата категория: