Мемоари Биографии Пътеписи

Разгледани книги

Наполеон Бонапарт Уголеми

Наполеон Бонапарт

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоОтечество Корицитвърди
Година1972Страници688
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - добро

Откъси от книгата...


От автора

В своя предговор към "Животът на Наполеон" Стендал писа: „Доколкото всеки има определено мнение за Наполеон, този животопис не може да задоволи никого напълно. Еднакво трудно можеш да удовлетвориш читателя, когато пишеш както за малко интересни неща, така и за неща, които представляват голям интерес."

Това мнение на великия романист беше вярно не само за времето, когато бяха писани посочените редове — февруари 1818 г., — то си остава също толкова правилно и сега, век и половина по-късно.

Да пишеш за удивителния корсиканец, приковал вниманието на целия свят към своето име, е било всякога трудно преди всичко поради това, което сочеше Стендал. Но колкото повече време минаваше и в научен оборот влизаха неудържимо нарастващо множество източници: документи, писма, мемоари, свидетелства на съвременници — а литературата за Наполеон ставаше почти необозрима, да се пише за него биваше от година на година все по-трудно. Преимуществата, свързани с непрекъснато разширяващия се книжен (ьоток за епохата на Наполеон, лесно се превръщаха в своята противоположност. Легендите, така наречените общоприети мнения, улегналите съждения, непоклатимите догми се наслояваха едно върху друго, създаваха изкуствени прегради, които затрудняваха достъпа към оюивата тъкан на историческия процес. Всеки нов изследовател се оказваше в по-тежко положение от своя предшественик, когато се възвръщаше към тази тема. За да остане напълно самостоятелен и оригинален в съжденията си, той трябваше, като преодолява ^натиска на установените концепции и схеми, да си проправя път към живителната подпочва на първоизточниците и да проследява тяхното течение по всички извивки на коритото от извора до устието. Това значеше, казано с други думи, всеки път да се започва всичко от начало. ...

Книгата е от поредицата "Бележити политически дейци" разказва за живота и личността на Наполеон и черпи фактите си от литературното му наследство -писма, заповеди и др.

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: