Мемоари Биографии Пътеписи

Разгледани книги

  • Верди

    Едно предание, пазено в семейството...

Намалена цена! Верди Уголеми

Верди

6,40 лв

-20%

8,00 лв

Повече информация

ИздателствоМузика Корицимеки
Година1988Страници647
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - отлично!

Откъси от книгата...


ПЪРВИ СТЪПКИ

СЕМЕЙСТВОТО
Едно предание, пазено в семейството на Маестрото, твърди, че коренът на издънката, от която то произлиза, е в Понге Таро, селце, влизащо в състава на общината Фонтевиво, по пътя за Емилия и отстоящо от Парма на десешна киломефа.

Същото предание поддържа, че прадедите в семейство Верди търгували с добитък и поради изискванията на търговията си се пръснали из съседните села. В Кастелина ди Сораня, край областния път, водещ от Понте Таро през Фонтевиво и Фонтанелато за Сораня, спрял един клон от семейството, а друг продължил до Ронколе ли Бусето.

Семейното предание обаче не се потвърждава от фактите, ако не се смята, че Вердиевци е имало най-малко от шест поколения и в Кастелина, и в Ронколе. Защото от първоначалната издънка няма и помен в енорийските регистри във Фонтевиво и Кастелгуелфо, между които е разделено землището на Понте Таро.

Презимето Верди е твърде разпространено в околностите на Бусето, но семействата, които го носят, не се родеят със семейството на Маестрото.
Така или иначе, неговият дядо по баща — Джузепе, към края на XVIII век е живеел в Ронколе и там съпругата му Франческа Бианки родила седем деца — четири момичета и три момчета: Роза, Доменика, Марко Антонио, Карло Джузепе, Мария Мадалена, Ана Мария Мадалена и още един Марко Антонио. През 1798 дядото умира на петдесетгодишна възраст на улицата в Бусето, близо до францисканския манастир.

Баща на Маестрото е Карло Джузепе, роден на 22 август 1785 голина. През 1812 г. се оженва за Луиджия Утини, две години по-млада от него, предачка, родом от Саличето ди Кадео в провинция Пиачен-ца. Тя го дарява с първороден син, който един ден ще завоюва световна слава.

30 други книги от същия раздел: