Лечение Здраве Спорт Медицина Хранене

Разгледани книги

Гладът майка родна Уголеми

Гладът майка родна

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоЗдраве и щастие Корицимеки
Година1982Страници224
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBNСъстояниедобро

Откъси от книгата...


Настоящата книга е предсмъртният труд на великия учен професор Юрий Сергеевич Николаев, който е една от най-забележителните фигури в световната теория и практика по гладолечение и има значителен принос за тяхното развитие.

Лечебното гладуване, прилагано от него, се нарича разтоварващо-диетична терапия (РДТ).
За първи път РДТ се прилага в психиатричната клиника на професор Николаев. През 1960 г. той защитава докторска дисертация на тема „РДТ при лечението на шизофрения и нейното физиологично обосноваване". По-късно прилага този метод при лечението на вътрешни болести. Завеждал е катедра в Ростовския медицински институт, а по-късно, като завеждащ клиника в Москва, създава школа за прилагане на РДТ.

Книгата, която се предлага на читателите, разказва за извънредно интересния метод на лечение чрез РДТ, познат повече като лечебно гладуване. Макар че думата „глад" най-често предизвиква страх и отвращение, в книгата се обяснява, че гладът в учудващо много случаи може да възвърне човека към живот, ето защо „гладът не е мащеха, а е родна майка".

Лечебното гладуване, в качеството на терапия и профилактика, по същността си не е нещо ново. За използването на глада с лечебна цел са споменавали още великите автори на древността, като Питагор, Авицена, Сократ, Платон. Лечебното гладуване е достигнало до нас чрез народната памет, религиозните пости, практиката на натуропатите и трудовете на прочути лекари.

Ю. С. Николаев въз основа на голям достоверен статистически материал ни уверява, че към гладуването не трябва да се подхожда със сляпа вяра, а с пълно разбиране на този дълбоко оздравителен начин на лечение на широк кръг заболявания. Освен сърдечно-съдови, стомашно-чревни, ставни заболявания, болести на дихателните органи, кожни алергии, затлъстяване и т. н., проф. Николаев чрез метода на разтоварващо-диетичната терапия за пръв път в света доказа възможността да се лекуват редица психични заболявания. Оттук читателят неволно стига до мисълта, че наистина е вярно твърдението „здраво тяло - здрав дух".

Подходът за разбиране на здравето и на болестта, който се предлага от автора на книгата, произтича от идеята за нарушена хармония във физиологичните функции на организма, свързана с натрупването на шлаки. Токсините не дават възможност на защитните сили на организма да се мобилизират и повишат, с което активно подготвят почвата за засилена податливост на човека към заболявания.

Професор Юрий Николаев почина през 1998 г. В резултат от своята практика той остави ценни научни трудове, които ще останат безсмъртни във вековете.

30 други книги от същия раздел: