Художествена

Разгледани книги

Седянката. Български празници и обичаи Уголеми

Седянката. Български празници и обичаи

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

ИздателствоСептември Корицимеки
Година1986Страници88
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBNСъстояниедобро

Откъси от книгата...


Общуванията и срещите в патриархалното селско общество стават при кладенеца и извора за вода, на хорото и сборове, по тлаки и седенки, „у полето за цвеке", „на зелен". Народната мъдрост обобщава, „че любовта се захваша на кладенците, а венчава са на седенките, а после седенките са захващат и сватбите".

Седянката е най-разпространената форма за развлечение на младите. Тя е интересно, богато и сложно явление в българската народна култура. Особено активни седенкари са младежите, на които предстои да се задомят. На седенките стават срещите, харесването, залюбването, там най-добре момъкът може да избере мома за невеста, там момите и ергените имат по-голяма свобода и възможност за близост и непосредствен израз на чувствата.

Седенкарското общуване между младите в предбрачния период им позволява по-добре да се опознаят и да направят сполучлив избор на бъдещия си брачен партньор. Затова всяко младо сърце с трепет очаква да мине денят, за да отиде на селянката, да види своята изгора. В много народни песни се пее за неудържимия копнеж на момата по седянката особено, когато някаква пречка я възпира да види своя любим

30 други книги от същия раздел: