Художествена

Разгледани книги

Намалена цена! Езоп - Басни Уголеми

Езоп - Басни

7,20 лв

-20%

9,00 лв

Повече информация

Издателство Христо ДановКорици твърди
Година 1982Страници 162
Език българскиФормат умален
ISBN  Състояние добро

 

 Откъси от книгата... 

Един човек си купил негър, като си мислел, че цветът на кожата му се дължи на лошите грижи на предишния собственик. Отвел го в къщи и се заловил да го избели, като приложил всякакви сапуни и бани. Но не успял да промени цвета на кожата - дори го поболил с прекалените си усилия.

Една лисица паднала в някакъв кладенец и трябвало да остане там, понеже била безпомощна да излезе.

Един козел, гонен от жажда, стигнал до същия кладенец. Видял лисицата и я запитал дали водата е добра. А тя, като се зарадвала на щастливия случай, започнала силно да хвали водата — колко била приятна! И го поканила да слезе. А той, без да помисли, воден единствено от жаждата, слязъл. След като се напил, започнали да мислят заедно с лисицата как да излязат. Лисицата казала:

- Аз зная едно средство, стига ти да желаеш и двамата да се избавим. Ако обичаш, опри предните си крака на стената и изправи рогата си; аз ще изскоча по гърба ти и ще измъкна и тебе.

Козелът с готовност приел предложението й. Лисицата скокнала по краката му, изпълзяла по гърба и като се опряла на рогата му, достигнала ръба на кладенеца и тръгнала да си върви. Понеже козелът отправил укори към нея, че погазила договора им, тя се извърнала и казала:

- Ей, приятелю! Ако имаше толкова ум, колкото косми на брадата си, не би слязъл в кладенеца, преди да помислиш за излизането си.


30 други книги от същия раздел: