Из Словото на Учителя Петър Дънов

Разгледани книги

Намалена цена! Книга на Тайнствата Уголеми

Книга на Тайнствата

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

Издателство ЛогосКорици меки
Година 2009Страници 382
Език българскиФормат среден
ISBN  Състояние нова

 

 Откъси от книгата... 

Да се разходите по всички планети

 

Когато бъдете готови, ще ви дадат свободен билет да се разходите по всички планети. Това става по особен начин, със специална колесница.

Когато станеш духовен човек, когато се освободиш от земното в своите мисли и чувства, ти вече ставаш непривързан към земята. Така ти вече ставаш достоен за пътуване по другите звезди. И понеже духовното тяло е вече организирано, тогава вече ти можеш да тръгнеш на път. Това няма да бъде просто разходка, то ще бъде узнаване. Ще узнаеш друга духовност, друга Мъдрост. Ще се срещнеш с Мъдреци и Старци. Ще се срещнеш с дълбочина, която не си подозирал. Ще се срещнеш дори с Тишината, която е без мълчание.

 

 

40 милиарда гледни точки

 

Някои ще възразят, че са чели Писанието, слушали са го и знаят вече, че Бог е Любов. Коя Любов познават те? Ако е въпрос за Любовта, тя има 35 милиона форми само на физическия свят. Прибавете към тия форми и формите на Любовта в другите светове, които са безбройни, и вижте какво ще кажете за Любовта... Колко хиляди години пък ще ви трябват, за да минете през всички форми на Любовта и да я разберете. Цяла Вечност да имате на разположение, пак няма да ви стигне.

На физическия свят Любовта има 35 милиона гледни точки. Хиляди години са необходими само на земята, за да бъде проучена само отчасти Любовта. А знаете ли колко гледни точки има Любовта в духовния свят, в духовната Вселена? Казвам: 40 милиарда гледни точки. За това проучване са необходими милиарди години. А проучването на Любовта в Божествената Вселена — колко време е необходимо за него? Тук времето никога няма да стигне. За проучването на най-висшите степени на Любовта е необходима Вечността, но може ли Любовта да бъде позната? Казвам: Не. Любовта е отвъд Вечността. Вечността е едно ограничение на Любовта. Любовта е най-дълбоката дълбина. Тя е непроучима, неназовима. Но тя е нашата цел. Само Великите Учители и Великите Старци я познават като Тайна, но имат да я проучват още като неведома Мистерия.

 

 

Природата е Тайнство

 

Природата е още заключена за вас, а вие обикаляте само около нея. Тя е един велик, но затворен свят. Знаете ли какви красоти има в нея, какви същества живеят в този свят?

Природата за вас е една велика невидимост. Вие гледате едно дърво, но не знаете неговия скрит живот. Вие усещате вятъра, но не знаете колко много същества живеят в него. Вие гледате огъня, но не знаете как да си изработите огнено тяло. Дори саламандрите имат къща от огън, тяло от огън. За пробудения природата е Тайнство, Любовта е Тайнство. За да стане пробуденият посветен, той навлиза все повече в това велико Тайнство на природата, което е наречено Любов. Как човек може да познае Любовта и нейния вечен живот? Има само един начин: Любовта трябва да се превърне в отреченост от света. Тогава тази Любов първо ще те убие, т.е. ще премахне всичко земно в тебе, и после ще се яви Бог. Той ще влезе в тебе като вечен живот. Ето Тайнството на великата невидима природа.

 

 

Преди милиарди години

 

Преди милиарди и милиарди години тия същества във Вселената - праведните - са минали при Отца и са придобили тази светлина. И благодарение на нея светът сега вижда. И това е светлината на праведните. Кои са праведните? Светлите ангели, служителите на Бога, които са просветнали. И следователно сегашната светлина - това е един изблик на тази правда. И ако те престанеха да светят, да живеят в правда, с нас всичко на земята би се свършило.

Преди много милиарди години съществата са се възкачвали в небесните школи на Отца. Там те са се учели на Любов и Мъдрост. Едни са станали ангели, други архангели; едни са станали богове на Любовта, други са станали богове на Мъдростта. Но има и по-висока степен: скритите Старци на Премъдростта. Едни ангели са били приети в школата на Отца, други не са били приети. Има небесни условия, които определят кой ангел да бъде приет в школата на Отца. Един ангел може да се определи в тази школа само при едно условие: ако започне да служи, ако стане служител. Това се нарича посяване на скритото духовно семе, наречено душата. Впоследствие тази душа ще бъде приета в небесните условия за обучение. Тя ще бъде обучена да преодолее смъртта. Такива неща се изучават в небесните школи. Така душата става чист духовен огън и тръгва по пътя на тези, които са освободени от тежки земни условия. На тези души се дава право да заживеят в своята духовност и вечност.

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: