История Археология Краезнание

Разгледани книги

Нова Намалена цена! Хризантема и меч. Моделите на японската култура Уголеми

Хризантема и меч. Моделите на японската култура

18,05 лв

-5%

19,00 лв

Страници344
ИздателХелиопол
КорициМека
Година2020
Езикбългарски
Формат14.40 / 20.00 / 1.80 cm
СъстояниеНОВА

Повече информация

Книгата на Рут Бенедикт (1887 - 1948) "Хризантема и меч" представлява основен труд на американската школа по културна антропология, изследващ национален характер на японците. В основата му се намира концепцията за "културните модели", насочени към проявлението на присъщото на всяка една култура единство.

От позицията на западният изследовател, японската култура съдържа противоречиво съчетание на най-различни противоположности. Естетическият подход към света редом с жестокият подход на изискване към себе си и другите, което би могло да се представи чрез символиката на хризантемата и меча. Като централен момент в изследването на японската култура и японския характер, Рут Бенедикт представя йерархическия принцип или идеята за подобаващото място, всеки да си знае йерархията и дълга, който е поел в цялото общество. Дълг пред императора, пред родителите, дълг пред всеки, явяващ се господин и носител на уникално име.

Особено място в книгата заема изследването на процеса на възпитание в японското общество.

Книгата е адресирана към психолози, социолози, изследователи на културата, специалисти в полето на етническите изследвания, както и до широк кръг читатели.

30 други книги от същия раздел: