История Археология Краезнание

Разгледани книги

Намалена цена! Истинската история на рудниците на цар Соломон Уголеми

Истинската история на рудниците на цар Соломон

13,50 лв

-10%

15,00 лв

Страници264
ИздателСиела
Корицимеки
Година2013
Езикбългарски
Формат16.50 / 23.00 / 1.50 cm
СъстояниеНОВА

Повече информация

Сесил Роудс, Дейвид Ливингстън, Робърт Бейдън-Пауъл, Фредерик К. Селоус, Лобенгула...
Истинската история на кървавата и жестока борба за митичните богатства на земята на матабеле, която променя съдбата на Африканския континент.
Събитията, вдъхновили Райдър Хагард да напише „Рудниците на цар Соломон”.

Тази история е толкова кървава и толкова жестока, колкото самият британски колониализъм, олицетворен от Сесил Роудс, който копнее да завладее богатото на злато и скъпоценни камъни царство на матабеле, убеден, че там ще открие митичните съкровища на третия и последен израилтянски цар.
Ще станете свидетели на зараждането на царството на матабеле, основано от Мзиликази, ще се запознаете със суровия воински живот на този народ, с наследника на трона Лобенгула и неумолимата му съпротива срещу британския колониализъм.
Освен с описанията на яростните битки и сражения, с кървавите кланета на заселници и на матабеле, с историите за срещи с лъвове-човекоядци, ще се запознаете и с живота на някои от най-интересните личности на викторианска Англия - с основателя на скаутското движение Бейдън-Пауъл, с митичния ловец Фредерик Селоус, с истинския Алън Куотърмейн, както и с империалиста Сесил Роудс, с доктор Ливингстън, а и със самия Райдър Хагард.

Карлос Рока е написал една достоверна, но и вълнуваща и пълна с напрежение книга, която разкрива пред погледа ни как амбицията на хора, копнеещи да намерят и да се сдобият с богатствата, за които разказва една легенда, променя съдбата на целия Африкански континент.

Една достоверна, вълнуваща и пълна с напрежение книга, която разкрива амбицията на мнозина, копнеещи да намерят богатствата, плод на една легенда, променила съдбата на целия Африкански континент.

Знаете ли?
Сигурен ли е бил Сесил Роудс, че рудниците на цар Соломон се намират в земята на матабеле (Африка) и затова им обявява война?
Животът на ловеца Фредерик Селоус ли е вдъхновил автора да създаде образа на своя герой Алън Куотърмейн в романа Рудниците на цар Соломон?
Наистина ли съществуват в Зимбабве руини на загадъчния Каменен град, който по незнайни причини преди векове е бил изоставен от своите древни обитатели?
Истина ли е, че през 1823 г. генерал Мзиликази заедно с клана си Кхумало напуска зулуското царство и се присъединява към царството на матабеле, което просъществува само до царуването на сина му Лобенгула?
Наистина ли Англия и Португалия за малко не започват война помежду си заради набезите на наемниците на Роудс в Мозамбик?
Вярно ли е, че Сесил Роудс, преди да стане милионер, е бил продавач на сладолед?
В Зимбабве наистина ли е имало битка, наподобяваща боя, в който загива генерал Къстър в Америка?

30 други книги от същия раздел: