История Археология Краезнание

Нова Шейх Бедредин Еретика Уголеми

Шейх Бедредин Еретика

13,00 лв

Страници153
ИздателОтечествен фронт
Корицимеки
Година1982
Езикбългарски
Форматумален
Състояниеотлично!

Повече информация

Да няма нации,
да няма религии,
да няма богати и бедни,
да бъдет хората равни,
и всичко да е общо,
а свои нека останат само устните на любимата.

Шейх Бедредин Махмуд Симавени

ВЪВЕДЕНИЕ
В края па второто десетилетие на петнадесети век в Добруджа и Лудогорието избухва народно въстание. Огънят на борбата вече е пламнал в Западен Анадол и се насочва застрашително към сърцето на османската държава. Усетил в себе си силата на една нова вяра, въстаналият народ се бие със себеотрицание.
„Въставайте! Развейте знамена! Да няма бедни и богати, да няма верски различия, всичко да бъде общо.
Тези еретични призиви се носят от Аидън до Силистра, от Маниса до Загора (Стара Загора) като неудържимия зелен пламък на пролетта и събуждат много надежди. Потиснатата безправна маса ги попива като зажадняла за дъжд напукана земя, за нея те са обещание за достойно съществование. Поробеният, който не губи надеждата за свобода, особено когато споменът за нея е пресен, също тръгва след развятото знаме.
Зад смелите призиви застават турци, българи, гърци. Въстава обезправеният. Няма сила, която да спре внезапно лумналата надежда за равенство, дори когато заплашва с гибел. Решаващата крачка е направена и в запаления огън трябва да изгори или потисничеството, или надеждата. Страничният наблюдател на тези събития, византийският хронист на служба при генуезците Михаил Дука нарича въстанието и неговите идеи илюзия. Толкова невероятно му изглежда…