Исторически романи

Разгледани книги

17 мига от пролетта Уголеми

17 мига от пролетта

9,90 лв

Повече информация

ИздателствоПартиздат Корицимеки
Година1984Страници320
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниемн. добро към отлично

Откъси от книгата...


“17 мига от пролетта” е романът, по който режисьорката Татяна Лиознова снима знаменития сериал с Вячеслав Тихонов.

За първи път руската литература показва германец с човешко лице, а да се разбият клишетата в това отношение никак не е лесно. При това Семьонов не се ограничава само с редовия гестаповец Хелмут, който спасява радистката Кет и нейното дете, а представя като добродушни симпатяги шефа на Гестапо Мюлер и един от най-верните хора на Хитлер - Мартин Борман.

Вероятно не е случайно, че авторът гради образите им с такава топлота, защото още по онова време в ръководните звена на КГБ се говори, че Мюлер всъщност е работил за СССР, а и Борман в края на войната се е изхитрил да се превербува.

„Седемнадесет мига от април ще останат в твоето сърце. Вярвам, че около нас винаги ще има музика и дърветата ще танцуват валс, и само чайката, увлечена от бързея, ще потъне и ти няма да успееш да й помогнеш..."
Щирлиц рязко спря.
Движение по пътя нямаше и той остави колата на шосето без да я изкарва на банкета. Влезе в боровата гора Влезе 6 боровата гора u се отпусна на земята.
Тревата вече подаваше първите си крехки яркозелени листенца. Щирлиц внимателно погали земята с ръка. Дълго седя така и галеше земята!
Знаеше какво го чака, когато даде съгласието си да се върне в Берлин. Затова има право дълго да седи на хладната пролетна земя и да я гали с ръце..."
Москва — Берлин — Ню Йорк
1968

30 други книги от същия раздел: