Градина

Разгледани книги

  • Лалета

    Това любимо в цял свят пролетно цвете...

Лалета Уголеми

Лалета

5,40 лв

Повече информация

Издателство"Земиздат" Корицимеки
Година1999Страници86
ЕзикбългарскиФорматумален
ISBN~Състояниеизползвана - отлично!

Откъси от книгата...


Това любимо в цял свят пролетно цвете се отнася към голям род, който включва около 120 вида. Повечето от тях произхождат от различни райони на Азия, а други от Източна и Южна Европа. В промишленото цветопроизводство то се отглежда предимно като форсажна култура за получаване на отрязан цвят през зимните месеци. У нас около 1,5 % от оранжерийните площи, заети с цветя, се падат на лалетата. Въпреки вносът, всяка година на топъл форсаж се подлагат над 1 милион луковици, а на студен форсаж — много повече. Големи количества отрязан цвят се получават и от откритите площи. Лалето неизменно присъства почти във всеки български двор. Ето защо в резултат на масовото му отглеждане и на форсажа красивите цветове се използват в букети и в модерни аранжировки почти половин година — от средата на декември до средата на юни в някои райони.
Освен цветовете на лалето обект на търговия са и неговите луковици. При условията на нашата страна качеството на луковиците, получени при доотглеждане, е много високо. Това дава основание да се произвежда материал от I и II величина, подходящ за топъл форсаж и за износ.

От лалетата у нас са познати над 200 сорта. Това богатство ги прави изключително ценен компонент при оформяне на цветни фигури в паркове, градини или крайпътни алеи.

24 други книги от същия раздел: