Езотерика

Разгледани книги

Нова Възгледът на Тантра. Том 1 Уголеми

Възгледът на Тантра. Том 1

17,00 лв

Страници246
ИздателШамбала
Корицимеки
Година1994
Езикбългарски
Форматсреден
Състояниеотлично!

Повече информация

ВЪЗГЛЕДЪТ НА ТАНТРА РАЗГОВОР ЗА „ЦАРСКАТА ПЕСЕН“ НА САХАРА В ДВА ТОМА
“Гаутама Буда в най-великият учител, който някога е ходил но земята. Христос е велик учител, такъв е и Кришна, такъв е и Махавира, такъв е и Мохамед и още много други - но Буда си остава най-великият. Не защото неговото просветление е неголямо, отходното ва оставалите - просветлението не е нито по-голямо, нито по-малко - постигнал е това състояние на съзнанието, което е постигнал и Махавира, и Христос, и Заратустра, и Лао Дзъ.
Въпросът не е в това, дали един просветлен е по просветлен от друг. Що се отнася обаче до попрището на учителя, той е несравним, защото чрез него хиляди хора са постигнали просветлението. Това не е станало с вито един от останалите учители. Неговата традиция е била най-плодоносната. Неговият род е най-творческият и до днес. Той е като голямо дърво с мощна корона и всеки клон е плодоносен: всеки от клоните е отрупан с плодове.
И Сараха е плод от това дърво. Сараха се е родил около два века след Буда. Той е пряк наследник на едно от разклоненията на будизма. Единият клон започва от Махакашяоа, продължава с Бодхидхарма, а след това се ражда дзен - този клон все още е покрит с цвят. Другият клон започва от Буда, продължава със сина му, Рахул Бхадра, от Рахул Бхадра продължава със Шри Кирти, от Шри Хирти към Сахара и от Сахара към Нагард-жуна - това е разклонението на тантра. Продължава да дава плодове в Тибет.
Тантра преобладава в Тибет, а Сахара е основоположникът на тантра. Сахара завладява Тибет. Песните на Сахара притежават изключителна красота. Те са основата ва тантра. Най-напред трябва да разбереш отношението на тантра към живота, тантристкия възглед за живота.
Сахара е от огромно значение и особено за сегашния момент от историята на човечеството, защото един нов човек се мъчи да се появи на бял свят, едно ново съзнание чука на вратите. Бъдещето принадлежи на тантра, защото дуалистического отношение вече не може да владее ума на човека. Тантра може да ти даде нова перспектива - затова избрах Сахара.
Сахара е един от хората, които обичам най-много. Сахара е един от най-великите благодетели на човечеството. Ако трябва да изброя с пръстите на ръцете десет от благодетелите на човечеството, Сахара ще е един от тях. Ако трябва да изброя само пет, Сахара пак ще е един от тях."
в настоящата книга Ви предлагаме десет беседи, основани върху “Царската песен на Сахара” и въпросите на учениците, изнесени от Бхагван Шри Раджниш от 21 до 30 април 1977 г.

30 други книги от същия раздел: