Езотерика

Разгледани книги

Мъдреци и Мистици - том 3 Уголеми

Мъдреци и Мистици - том 3

Продуктът вече не е наличен

Повече информация

Издателство ЛогосКорици меки
Година 1998Страници 226
Език българскиФормат среден
ISBN  Състояние нова

 

 Откъси от книгата... 

Предговор
Тихият път към Истинолюбието

 

Мъдростта и мистицизмът са пътища на Истинолюбието. Истинолюбието е най-възвишената жажда на душата. Може да имаш много хубави желания в живота си, може да обичаш хората и да им помагаш, може да си добър и към другите, и към себе си, но всичко това не може да ти помогне да познаеш себе си, своята Същност и своята вечност. Истинолюбието е гласът на твоята съкровена Същност. Истинолюбието е вечно преоткриване на себе си, вечно израстване, вечно вглъбяване и това самопроникване няма край. Истинолюбието е път, по който човек се освобождава от всичко излишно. Когато човек се освободи от всичко излишно, той остава сам със себе си и вижда себе си като Истината, и тогава може да произнесе свещените думи: „Аз съм Истината". Да се осъзнаеш като Истината, не означава, че пътят е завършил, защото Истината е вечно нова в своята дълбочина, в своята неизмеримост.

 

Когато обикнеш Истината цялостно, тогава ще смутиш много същества вън от себе си и вътре в себе си, и много същества ще се опитат да ти попречат. Но не се отказвай, защото пътят към Истината е единственият път, който е благословен за вечни времена. Истината е тази сила, която вечно ще те вдъхновява и която вечно ще те обогатява, а ти самият ще се превърнеш в нейното Лице.

 

 

откъси от книгата...


 

 

 

АБАЙ
(1845-1970)
Казахски поет и Мъдрец

 

Да, малко е да имаш страх от Бога и е хубаво, ако хората помнят две необходими условия: първото - това е убедеността в могъществото на вярата, второто -стремежът към познаване на нейния смисъл.

 

Няма истинна вяра без усърдие и въздържание на нейните слуги, без преживяване и борба за нейната чистота и възвишеност.

 

Да бъдеш правоверен, значи да вярваш във всемогъществото на Аллах и да приемаш учението на пророка за Всеединството на Аллах и земното Битие.

 

Но истинно вярващи, разбира се, следва да се признае, са тези, чиито убеждения не могат да се поколебаят нито от заплахата на смъртта, нито от хиляди хора. Нетрудно е да се досети човек, че такива хора трябва да имат безстрашно сърце и неукротим Дух.

 

Най-скъпото в човека е неговото сърце.


 

 

СЪДЪРЖАНИЕ

 

АБАЙ 5
ABBA 12
АВЕДИ 14
АВИЦЕНА 16
АДИН ШАЙНЗАЛЦ 19
АЕЛ ХАЗАТОРА 75
АЛTOTАС 87
АТОРА МАГАХИРИ 93
БААЛ ШЕМ ТОВ 97
БИЧУРИН, НИКИТА ЯКОВЛЕВИЧ 108
ВАН БИ 109
ВАН ЧУН 110
ВАН ЯНМИН 111
ДЖАО МАС АРА 112
ИБН ТУФЕЙЛ 118
КАНДАБЕРА 122
ЛЮ ЦЗУНЧЖОУ 125
ЛЮ ЦЗУНЮАН, 126
МОХАМЕД 127
НАСИР ХОСРОВ 139
ОШО 145
СЮЙ ХЕН 182
ТАКУАН СОХО 185
ХАЗРАТ ИНАЙЯТ ХАН 195
ХАЙНАН 219

Заедно с тази книга, купуват още и:

30 други книги от същия раздел: