Детски и Юношески

Разгледани книги

Приказки Уголеми

Приказки

4,50 лв

Повече информация

ИздателствоОтечество Корицимеки
Година1984Страници128
ЕзикбългарскиФорматсреден
ISBN~Състояниеизползвана - мн. добро

Откъси от книгата...


Милан Венков Марковски, известен като Миле Марковски е български и македонски писател.

Роден е в София в 1939 година в семейството на поета комунист и македонист Венко Марковски. След Втората световна война остава със семейството си в Скопие, столицата на новообразуваната Народна Република Македония. Завършва славянска филология във Философския факултет на Скопския университет. Кандидат-майстор на спорта е по шахмат и участник в състезания в бивша Югославия. До 1968 г. живее в Скопие и е работил във вестник „Наш свет“ като главен редактор в издателство „Детска радост“.
Емигрира в България на 3-и юни 1968 г., където няколко години преди него пристига баща му. В България е заместник-главен редактор на вестник „Септемврийче“. Член е на Съюза на българските писатели. Сред по-близките му приятели от другите членове на СБП са писателите Васил Попов, Борис Крумов, Вътьо Раковски, Георги Константинов, Воймир Асенов, Николай Стоянов, Банчо Банов, Йордан Вълчев, Атанас Далчев, Матей Шопкин, Васил Сотиров.
Носител е на литературни награди за детския роман „Пясъчко“, както и за цялостно творчество. Участвал е в творчески четения из цялата страна. Дълги години пише комиксите за Весел Мечо в детското списание „Славейче“.
Загива в автомобилна катастрофа на 12 април 1975 г. Оставя след себе си съпруга Александра (на 33 г.) и две деца - Игор Марковски и Вени Марковски.

30 други книги от същия раздел: